Džaferović: "Niko neće sprečiti put BiH ka EU i NATO"; Dodik odgovorio

Presedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Briselu da je Bosna i Hercegovina odlučna nameri da postane članica NATO saveza.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

"Ovde sam došao da kažem da su važne institucije BiH, ali i da postoje politike koje to usporavaju. BiH je država u kojoj je NATO savez uradio važne stvari. Zaustavio rat, uspostavio mir, s nama predano radio u potpisivanju Dejtonskog sporazuma",kazao je Džaferović posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Uveren sam da će NATO i dalje štiti Dejtonski mirovni sporazum", dodao je Džaferović.

Dodao je da se "želi zahvaliti na prilagodjenom paketu podrške državama pristupnicama, posebno zbog ruske agresije na Ukrajinu".

"Uticaj Rusije postoji u BiH i postoje otvorene pretnje. To radi ruski ambasador u Sarajevu (Igor Kalabuhov) i preti da će BiH osetiti posledice ako udje u NATO", istakao je Džaferović, prenela je reagionalna N1 televizija.

Prema njegovim rečima, "BiH ide u EU integracije i NATO put i niko je u tome neće sprečiti".

"Tražimo podršku i da se referišete na vašu ulogu da čuvate Dejtonski sporazum i mir", kazao je Džaferović.

On je ocenio da, kako je kazao, "secesionističke politike srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne mogu proći mirnim putem".

Džaferović je naveo da se nada da do toga neće doći i da će te politike završiti na "smetlištu istorije".

"I Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH, nema dodatnih, ni etničkih, ni bilo kakvih drugih podela u BiH", zaključio je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH je izrazio ubedjenje da će NATO pružiti neophodnu podršku i da će sačuvati mir u BiH, posebno što postoje naznake da Rusija u Savetu bezbednosti neće dati saglasnost za nastavak misije EUFOR-a u BiH.

Dodik odgovorio na Džaferovićeve stavove

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nije donela odluku o integracijama u NATO niti je zauzela stav o situaciji u Ukrajini, kao ni o uticaju bilo koje treće države na BiH.

"Sve što je (predsedavajući Predsedništva BiH Šefik) Džaferović danas izgovorio stav je muslimanskog političkog kruga", napisao je Dodik na Tviteru.

On je istakao je da su način na koji je Džaferović otišao u sedište NATO-a, bez saglasnosti sva tri člana, predstavio teze koje su samo stav njegove partije, poput one o NATO putu BiH, veća opasnost za BiH od bilo kakve retorike na koju se vole pozivati.

Dodik je dodao da je šteta što generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg učestvuje u "devastaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije se očuvanje kunu", znajući da, kako je kazao, Džaferović u Briselu ne govori u ime BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u u Briselu sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu