"Nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete, spisak je duži"

Predsednik Milo Đukanović rekao je danas da je Crna Gora za 16 godina ostvarila značajne rezultate, da je lider u evropskim integracijama i respektabilan sused.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Obnavljajući državnost, postavili smo jasan cilj – evropske vrednosti, koje su bile ugrožene poslednje dve godine. Uprkos izazovima i anticrnogorskom delovanju većine koja je formirala vlast 2020. godine, Crna Gora je ostala na evropskom putu", rekao je Đukanović.

On je dodao da bi danas trebalo da bude jasnije da delovanje opozicije ne znači protivljenje svakoj odluci vlasti i da se interesi države mogu braniti i od opozicije.

Dijalog kojim smo došli do manjinske vlade, koja nije najbolje rešenje, ali jedino moguće, pokazuje da potencijala ima“, rekao je Đukanović.

On je istakao da je dijalog jedini način da se "normalizuje stvarnost".

"Ključno je da svaki akter u dijalogu bude spreman da artikuliše svoje i sasluša druge predloge. Pomirenje ili harmonizacija društva danas se može zasnivati samo na evropskim vrednostima i zato nam je potrebno više vremena i emancipacije", rekao je on. istakao je Đukanović.

Nisu mete samo Ukrajina i Crna Gora, spisak je mnogo duži, rekao je on, ukazujući na „rukopis” koji je sada postao prepoznatljiv.

"Svet je u opasnosti, u kojoj nije bio od Drugog svjetskog rata. Naš region je značajno destabilizovan. Zapadnom Balkanu prijeti maligni uticaj Moskve, koji se na Balkanu podržava od 2015. godine", rekao je Đukanović.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Đukanović smatra da ćemo se "uticajem antievropske politike na Balkanu baviti i kada se rat u Ukrajini završi".
"Tako je smenjena prethodna vlast, a njene štetne aktivnosti formalno su okončane u parlamentu, a suštinski na Cetinju“, rekao je Đukanović.

On je rekao da će izazov za svaku vladu biti postizanje ekonomske stabilnosti. On je upozorio da će zaduživanje biti otežano zbog bezbednosne situacije.

"To će nas sve više približavati MMF-u. Biće neophodno preispitati javnu potrošnju i pokrenuti krvne postupke zbog narušavanja stubova stabilnosti", rekao je Đukanović.

Na pitanje koliko je realno da Crna Gora postane članica Evropske unije do 2025. godine, Đukanović je odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu