"Nacionalna bezbednost Hrvatske je u pitanju"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je danas sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

"Imao sam dobar razgovor sa Zoranom Milanovićem, predsednikom Hrvatske, našim vernim saveznikom u NATO. Razgovarali smo o važnim odlukama koje ćemo doneti na predstojećem samitu NATO-a u Madridu i bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

O razgovoru su se oglasili i iz Milanovićevog kabineta.

"Predsednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu su i vođeni razgovori, a nakon što je predsednik Milanović uputio pismo generalnom sekretaru Stoltenbergu za sve članice Alijanse.

Razgovarali o krizi u BiH

Nakon pisma, predsednik Milanović je generalnog sekretara NATO-a detaljno informisao o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno teškom položaju Hrvata u BiH, koji su i državljani Republike Hrvatske.

Predsednik Milanović je upozorio da su Hrvati u Federaciji BiH godinama bili izloženi izbornim manipulacijama i ponovo prinuđeni da učestvuju na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH, koji nije mijenjan nakon višestrukih pokušaja i jasne volje. hrvatskih političkih predstavnika.

Stoga je predsjednik Milanović još jednom ukazao generalnom sekretaru Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnost da biraju svoje legitimne predstavnike u vlasti BiH, što je takođe direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvo stanje diskriminiše Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivno je vladavini prava, ali i ugrožava stabilnost BiH, upozorio je predsjednik Milanović.

"Nacionalna bezbednost Hrvatske je u pitanju"

Predsednik Milanović je dalje pojasnio da neravnopravan položaj Hrvata u BiH negativno utiče ne samo na stabilnost BiH, već dovodi u pitanje i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, za koju je stabilna BiH od strateškog interesa.

Naglasio je da Republika Hrvatska od svojih NATO saveznika očekuje više razumevanja za pravedne i legitimne zahteve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. On je istakao da bi to moglo pozitivno da se odrazi na regionalnu bezbednost, a u čije je osiguranje Alijansa aktivno uključena.

Predsednik Milanović i generalni sekretar Stoltenberg razgovarali su i o zahtevu Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, pri čemu je predsednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojem se o ovim zahtjevima razgovara u okviru Alijanse, ali je ponovio da Republika Hrvatska očekuje razumijevanje Saveznika da zaštiti prava Hrvata u BiH i time štite svoje državne interese. Oni su takođe razmijenili mišljenja o pripremama za naredni samit NATO koji će se održati u Madridu krajem juna", saopšteno je iz kabineta predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu