"Uskraćivanje prava na izbore je neustavno"

Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH kaže da je uskraćivanje prava građanima BiH na slobodne i pravične izbore neustavan i antidejtonski postupak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

"Zahvalan sam Centralnoj izbornoj komisiji što je omogućila ambasadorki Kavalek i meni da danas govorimo na temu pravovremenih, fer i transparentnih izbora. Oni su temelj demokratije i predviđeni su članom dva Ustava BiH. Bilo bi neustavno, i antidejtonsko đelovanje, da neko onemogući narodu ove države njegovo pravo na izbore", navedeno je u izjavi američkog ambasadora.

On je danas sa šeficom misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek i članovima Centralne izborne komisije održao sastanak u vezi sa uspostavljanjem portala e-Izbori u toj zemlji, prenosi portal Kliks.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) zakazala je izbore za 2. oktobar ove godine, ali su oni još uvek neizvesni, jer nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu.

"Uskraćivanje novca je ozbiljna stvar koja bi, između ostalog, mogla onemogućiti zapošljavanje potrebnog osoblja, štampanje i pakovanje glasačkih listića", izjavila je Kavalek, prenosi Kliks.

Nakon sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, ambasador Marfi je naveo da su "SAD privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti njenih konstitutivnih naroda i građana, u okviru evroatlantskih institucija".

Dodao je da SAD zajedno sa OSCE-om i CIK-om rade na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi ličnih ili stranačkih ciljeva.

"Birači moraju imati poverenje u integritet izbornog procesa. Moraju verovati da ishod izbornog procesa odražava njihovu volju iskazanu na glasačkom listiću", naveo je ambasador, prenosi portal Kliks.

Podsetio je da će u oktobru birači u BiH odlučiti ko će u naredne četiri godine voditi državu, entitete i kantone, navodeći da je to "za njih prilika da oblikuju budućnost BiH" i da političare i političke stranke koje su zemlju vodile u prethodnom mandatu pozovu na odgovornost, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu