Abazović sa Porfirijem: "Moja želja je da se potpiše ugovor sa SPC"; oglasio se i patrijarh VIDEO/FOTO

Crnogorski premijer Dritan Abazović stigao je na Ostrog, gde će ga primiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oglasila se MCP: Sastaće se, ali tražio je kabinet premijera

Sa Abazovićem na Ostrog su došli ministri pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Ðeka.

Patrijarh je sa Abazovićem razgovarao na njegov zahtev.

Oni su se sastali u manastiru Ostrog, gde će danas biti obeleženo 350 godina od smrti Svetog Vasilija Ostroškog.

Poglavar SPC ne planira posetu Podgorici.

Abazović je, nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Ostrogu i mitropolitom Joanikijem, upitan o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, rekao da ostaju pri ranijim stavovima i da bi voleo da njegova vlada potpiše taj dokument.

"Kad je reč o Temeljnom ugovoru, ostajemo pri svojim stavovima. Ne postoji nikakva dramatizacija, obaveza države je da se to završi nadam se da će se završiti na najbolji mogući način kao sa drugim verskim zajednicama. Moja je želja da ova vlada stavi tačku na to", rekao je premijer.

Raduje se, kako je rekao, tome što Crna Gora ide putem pomirenja i pravde.

"Svako je dobrodošao, svi dobronamerni. Politika vlade će biti takva prema svim dobronamernim ljudima", rekao je Abazović.

Upitan je li primereno da se premijer sekularne države sastaje u manastiru rekao je da nema problem da obilazi i verske objekte, budući da se, kako je naveo, trudi da bude premijer svih građana.

"Sve što je u Crnoj Gori je naše, zajedničko i treba da služi svima", rekao je Abazović.

Patrijarh Porfirije se, kako je saopšteno, zahvalio Abazoviću što je došao na svečanost povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog i iskoristio priliku da čestita izbor na funkciju predsednika, ističući uverenje da će to biti na lično zadovoljstvo i korist svih građana Crne Gore.

"Želim da Vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima", poručio je patrijarh Porfirije, piše u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, patrijarh Porfirije je "naglasio da Crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima."

Abazović je, kako je saopšteno, naveo ja da je najvažnije da nikad ne zaboravimo ljudsku ravan i da je čitavi smisao u tome da izgradimo društvo u kojem će različiti ljudi živjeti slobodno jedni sa drugima, uz sve specifičnosti i razlike.

"U tom pravcu nikakvih restrikcija neće biti i mi ćemo svojim primerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smeru", zaključio je Abazović, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu