"Tajfunski nalet virusa" VIDEO

Virusolog Nada Kuljić Kapulica izjavila je da se treba držati protivepidemijskih mera i ne ublažavati ih sve dok brojevi zaraženih i umrlih ne budu na nuli.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Tanjug/AP Photo/Toufik Doudou
Tanjug/AP Photo/Toufik Doudou

"Omikron soj, koji je došao pre svega dva meseca, praktično leti, to je tajfunski nalet virusa, i verovatno će tako i da prođe, ali to sve treba ispratiti, i treba biti oprezan", kazala je ona za TV Prva.

Navodi da Srbija ne može da se meri sa Afrikom gde je omikron prošao za mesec dana, jer je kod nas starije stanovništvo, što nije slučaj u Africi.

Kuljić Kapulica je ocenila za TV Prva da je omikron soj kraj epidemije i da će koronavirus postati sezonski.

"U ovom slučaju, omikron se ne može prihvatiti skroz bezazleno, jer mi ipak imamo neko povećanje i pacijenata u bolnici. Apsolutno mislim da omikron nagoveštava kraj koronavirusa. Ja to mislim kao virusolog, i prateći ostale koronaviruse. Ostali virusi, a mislim na ona četiri sezonska, oni su prisutni tokom cele godine, ali najviše su prisutni u februaru i martu", navela je.

Istakla je da posle omikrona mogu da se očekuju i novi sojevi, ali da bi ovaj virus u nekoj budućnosti mogao da postane sezonski.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu