Krivokapićev kabinet uputio oštru kritiku na račun ministra

Iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića došla je kritika na račun ministra spoljnih poslva Đorđa Radulovića, u kojoj se on označava kao "neprofesionalan."

Izvor: RTCG
Podeli
EPA/EFE/ Szilard Koszticsak
EPA/EFE/ Szilard Koszticsak

Pročitajte još:

"Neće proći, a ako prođe - to je veleizdaja" Zaključeno: Vlada obavezala Krivokapića na potpis

"Reagovanje ministra spoljnih poslova predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa prema poziciji na kojoj je, uzme li se u obzir sklonost iznošenja detalja iz interne komunikacije, i to na poluistinit način, koju je imao sa premijerom povodom nekih važnih diplomatskih poslova o kojima se raspravljalo."

Iz Kabineta su ga optužili da da vodi "tihu kampanju" protiv premijera Krivokapića.

"Iako je predsednik Vlade bio upoznat sa platformom i planom putovanja potpredsednika Abazovića i ministra Radulovića u SAD, što je i konstatovao tokom sinoćnjeg intervjua, ministar Radulović vrlo dobro zna na koji segment tog putovanja je premijer aludirao. Razume se, mislio je na onaj koji je prećutan, a koji se odnosio na tihu kampanju koju je ministar Radulović vodio protiv premijera lično, što će biti upamćeno kao glavna odlika njegovog ministrovanja. Sa druge strane, u vezi puta za Severnu Makedoniju, ministar Radulović spominje isključivo one podatke koji njemu odgovaraju, a prenebregava činjenicu da nije informisao premijera o planiranom putu, odnosno da je premijer o istom saznao na sednici Vlade, kada je ministar Radulović uveliko otputovao", navode u reagovanju.

Ministrove insinuacije da je neko tražio revanšistički odnos prema kadrovima u crnogorskim ambasadama, te da je postao persona non grata, zato što je "on to spriječio", kako ističu iz Kabineta, degutantne su.

"Pošto u svom obraćanju sugeriše da je revanšizam tražio neko iz MFSS-a ili MER-a, preporučujemo ministru Raduloviću da se raspita kako su te 'revanšističke' metode, koje pripisuje drugima, primenjene u spomenutim ministarstvima. Ako se zaista raspita, saznaće ne samo da nije bilo revanšističkih metoda, već da je zatečeni kadar u ovim ministarstvima unapređen", navode iz Kabineta.

"Otkud pravo da meri kredibilitet"

Još jedna neistina u saopštenju ministra, kako ističu iz Kaqbineta, tiče se zahteva da se postavi, navodno "stažista” u ambasadi, za ambasadora u jednoj važnoj evropskoj zemlji.

Iz Kabineta su to pštro negirali.

"Apsolutno je netačno da se radi o stažisti, već je u pitanju saradnica u ambasadi, koja živi u glavnom gradu te države i koja je iz patriotskih razloga odlučila da donira sopstvenu ekspertizu besplatno."

Iz Kabineta su naveli da se uopšte ne radi o stašistkinji.

"'Stažistkinja', kako je etiketira Radulović, diplomirala je na istom fakultetu kao i on, sa najvećom prosječnom ocenom i magistrirala je na Univerzitetu Kembridž. Ima višegodišnje radno iskustvo u jednoj od najvažnijih stranih ambasada u Crnoj Gori i fluentno govori engleski i francuski jezik. Druga osoba, koja je predložena za specijalnu izaslanicu, nije 'tek završila fakultet', već je doktorantkinja na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i govori tečno engleski, ruski, portugalski, španski i kineski jezik. Tvrdnja ministra Radulovića da se radi o osobi koja je 'tek završila fakultet' bi imala smisla, ukoliko bi neko zlonamjeran njega označio kao 'tek svršenog studenta', ako bi sutra odbranio svoj magistarski rad. Argument ministra Radulovića da konkretne osobe nemaju diplomatsko iskustvo u najmanju ruku je kontradiktoran, uzme li se u obzir da su, nakon izbora ove Vlade, za pozicije ambasadora imenovani ili predloženi kandidati bez diplomatskog iskustva, sa čim Radulović tada nije imao problem", napominje se u reagovanju.

Kako dodaju, ministar ističe sukobe i svađe premijera Krivokapića sa različitim političkim partijama i pojedincima, svjesno potiskujući činjenicu da je upravo on ministar za čiju je interpelaciju glasao najveći broj poslanika u crnogorskom parlamentu.

"Uprkos činjenici da su njegovi nadređeni, potpredsednik Abazović i GP URA, upravo interpelaciju ministara naveli kao glavni razlog za podnošenje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, ostaje misterija otkud ministru Raduloviću pravo da meri bilo čiji legitimitet i kredibilitet, kada je sopstveni već izgubio i među svojim kolegama u Vladi", zaključuje se u reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu