Poređenje kosovskih Albanaca sa Holokaustom - "netačno i apsurd"

Priština -- Direktor Centra "Simon Vizental" iz Izraela dr Efraim Zurof izjavio je da je poređenje sudbine Albanaca sa Kosova sa stradanjem Jevreja netačno i apsurdno.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Na isti način je okarakterisao sve češće izjave kosovskih političara koji porede Srbiju sa nacističkom Nemačkom.

"Obe izjave su potpuno netačne i na granici apsurda. Holokaust je bio jedinstven slučaj genocida bez presedana. Pokušaj da se Srbi opisuju kao nacisti je takođe potpuno neosnovan", naveo je Zurof.

U odgovorima na pitanja koja mu je uputila naša redakcija, Zurof kaže da su ovakve tvrdnje jedan od problema sa kojima se suočavamo kada je u pitanju Holokaust.

"Uspeli smo da utvrdimo da je Holokaust najgora tragedija u istoriji, ali svaki narod koji se na bilo koji način oseća ugroženim želi da tvrdi da se njihova patnja može uporediti sa Šoom, čak i ukoliko je to poređenje smešno", izjavio je Zurof.

Inače, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holkausta kosovski ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je da Albanci i Jevreji dele sličnu sudbinu.

"Naše istorijsko iskustvo i iskustvo izraelskog naroda spajaju se u jednoj tački: opstanak uprkos naporima naših neprijatelja da nas istrebe. Naša viševekovna konfrontacija sa istrebljenjem bila je jedan od moćnih razloga istorijske solidarnosti dva naroda. Pamtimo i nikada ne zaboravljamo", napisao je Mehaj na svom Fejsbuk nalogu.

Slično je reagovala i nekadašnja kosovska ministarska spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla koja je na Tviteru navela: "Delimo istu sudbinu. Iste slike genocida: žrtve mržnje, ožalošćene izbeglice i masovne deportacije vozom - oličenje su našeg zajedničkog bola."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu