Vučić danas i sutra u Davosu

Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić učestvovaće danas i sutra na Svetskom ekonomskom forumu "Novi globalni kontekst” u Davosu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom dvodnevne posete, predsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sa šefovima država i vlada, kao i sa vodećim menadžerima najvećih svetskih korporacija, navodi se u saopštenju premijerove kancelarije za saradnju sa medijima.

Svetski ekonomski forum (WEF) pod nazivom "Novi globalni kontekst”, koji počinje danas u Davosu, okupiće rekordan broj političara i poslovnih ljudi koji će, kako se očekuje, razmatrati mogućnosti za jačanje saradnje u svetlu sve veće globalne nebezbednosti.

Jedan od govornika biće i premijer Vučić.

Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnika među kojima i 40 šefova država ili vlada, kao i vodeće menadžere najvećih svetskih korporacija.

Razgovorima će, veruje se, dominirati pad cena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i pretnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno posle napada na francuski satirični magazin Šarli ebdo 7. januara, u kojem je poginulo 12 osoba.

Među glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Klaus Švab, predsednik i osnivač WEF-a, izjavio je ranije da se lideri danas suočavaju sa novim izazovima zbog njihove složenosti, brzine i međusobne povezanosti.

"Prioritet u 2015. je način njihovog prevazilaženja. Zato je zadatak svakog lidera, ne samo da osigura održiv rast, već i da ponovo izgradi poverenje", rekao je on, objavljeno je na sajtu WEF-a.

Na sajtu Foruma je navedeno da mnoge razvijene ekonomije nisu maksimalno iskoristile preduzetništvo, jer nedostaje ambicije, inovacija, a ni preduzetnika nema koliko bi moglo da ih bude. Zato se državnim liderima preporučuje da maksimiziraju uticaj preduzetnika u svojim zemljama.

Učešće na Forumu najavili su egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, jordanski kralj Abdulah Drugi i irački premijer Aider al-Abadi, zatim američki državni sekretar Džon Keri i francuski predsednik Fransoa Oland.

Nemačku će u Davosu predstavljati kancelarka Angela Merkel, a Kinu premijer Li Kećijang, dok će delegaciju Ruske Federacije predvoditi potpredsednik vlade Igor Šuvalov, pošto je predsednik Vladimir Putin otkazao učešće.

Alpski vazduh stimuliše optimizam, međutim - grešilo se

Agencija Rojters je ocenila da će politička i poslovna elita, sudeći po zaključcima iz ranijih godina, i ove godine u Davosu doneti niz pogrešnih predviđanja.

Ovogodišnji ekonomski Forum odvija se u uslovima nemira, ali i pojačane pripravnosti snaga bezbednosti posle napada u Parizu, potencijalne odluke Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica i rekordnog skoka vrednosti švajcarskog franka, navodi agencija i dodaje da alpski vazduh obično ohrabruje svetske lidere na optimistična obećanja, ali je tačnost njihovih predviđanja u proteklim godinama bila mešovita.

Među prošlogodišnjim pogrešnim prognozama je, podseća se, i predviđanje guvernera centralne banke Japana, Haruhika Kurode, da se situacija u Japanu "potpuno promenila". Godinu dana kasnije, privreda Japana je ponovo skliznula u recesiju.

Kako dalje navodi Rojters, niko na prošlogodišnjem samitu u Davosu nije predvideo pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti rast Islamske Države, ili cenu nafte od 50 dolara za barel.

Slična je situacija bila i 2012. godine, kada je američki ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao "dr Propast", prognozirao da će Grčka napustiti evrozonu u roku od godinu dana. To se, međutim, nije dogodilo, iako će se takozvani "Grexit" ponovo naći na agendi ovogodišnjeg samita u Davosu.

Najneuspešnije predviđanje je ono iz januara 2008. godine, kada uprkos hipotekarnoj krizi u SAD, okupljeni na Davosu nisu uspeli da predvide predstojeću globalnu krizu izazvanu kolapsom američke investicione banke "Liman braders" osam meseci ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.