Fukušima: Nema povratka

Japan je danas ponovo otvorio delove grada Tomioka, iz koga je 2011. godine evakuisano stranovništvo nakon katastrofe u obližnjoj nuklearnoj elekrani Fukušima.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ne bih se ja vratio nema šanse.
  Tihi ubica.
  (ko je ovde lud, 1. april 2023 16:05)

  # Link komentara

 2. Pa? Da li je sva ona električna energija koja je ikada izašla iz te elektrane bila "jeftina i čista energija" kako zagovornici nuklearki papagajski ponavljaju?

  NEMA jeftine energije. Kao i sve drugo, kad neko nudi jeftino nešto čega jeftinog nema, u pitanju je nekakva prevara. Ili kocka za koju vam "samo" nisu spomenuli da je to: kocka. Dakle opet prevara.

  I bez havarija, nuklearne elektrane su (vrlo uslovno) isplative SAMO zemljama koje za njih proizvode gorivo. Svima drugima to je zapravo uvoz električne energije bez dalekovoda, dakle od zemalja od kojih dalekovodima nije moguć ili nije isplativ. Takav "uvoz struje" od jednog monopolskog prodavca može da bude i jeftiniji, ali i skuplji od kupovine struje na tržištu. U slučaju havarije, izvoznik ima rizik gubitka zarade, a uvoznik gubitka stanovništva i teritorije. Ništa čudno, svaki nuklearni izvoznik može da podnese takav rizik, odnosno takvo kockanje.
  (CATAPA, 1. april 2023 14:55)

  # Link komentara