Srbi i Albanci kroz vekove: Istorija zajedničkog života, ne susedstva

“Potreba da napišem knjigu Srbi i Albanci kroz vekove nastala je u meni iz duboke pobude da se suočim sa istorijom ova dva naroda koja žive u susedstvu preko hiljadu godina. Zanimalo me je da spoznam njihove odnose: kakvi su bili, šta ih je zbližavalo i šta ih je udaljavalo jedne od drugih, šta ih je dovodilo do prijateljstava i do neprijateljstava. Nastojao sam da obuhvatim unutrašnje i spoljnje tokove u istorijskoj vertikali koji su uticali na postupke njihovih pripadnika, vođa i običnih ljudi”, rekao je autor Petrit Imami na promociji knjige u izdanju Samizdata B92. Sada stiže i prvi prikaz knjige koji je za list "Koha ditore" napisao Aleksandar Pavlović.

Pošaljite komentar
  1. Može samo Srba i Arbanasa ili Arnauta kroz vekove (od njihovog dolaska sa Romejima u 11. veku), dok termin Albanac se koristi od početka 20. veka i to isključivo na insistiranje velikih sila koje nam nisu dozvolile da zadržimo oslobođene Drač, Skadar i ostale gradove za koje smo krvarili protiv Turaka, dok Arbanaška plemena nisu učestvovala u proterivanju Osmanlija i stvaranju svoje samostalnosti. Do stvaranja Albanije Arbanasi su bili podeljeni na više plemena sa različitim dijalektima, bez naročitog kulturnog nasleđa i nikakvog zajedničkog nacionalnog identiteta, pa im je ceo identitet izmišljen zarad dokazivanja kako su starosedeoci - poalbanjivanjem Skenderbega, preuzimanjem njegovog crnog orla koji takođe nema veze ni sa tom teritorijom niti sa narodom Albanaca...
    (Zlatko, 6. jul 2017 10:28)

    # Link komentara

  2. Pa Srbi se prije 1500 godina još nisu ni doselili na Balkan.
    (pre 20 000 god., 25. jun 2017 20:20)

    # Link komentara

  3. Većini gradjana Republike Srbije već bi trebalo da bude jasno čemu ovakva literatira koja se propagira kao veliki kulturni i književni dogadjaj, i šta je njen cilj? Onima, koji su prošli kroz albansku golgotu, koji su živeli medju njima, uvereni da žive u savršenom "bratstvu i jedinstvu", da bi na kraju, na surov i zločinački način, bili počišćeni sa Kosova i Metohije nemaju nikakve dileme o čemu se radi. Treba dodatno da se indoktriniraju mladje generacije u Srbiji, koji Kosovo i Metohiju doživljavaju kao teret i kao strano telo. Oni treba da prihvate ono što generacije koje su doživele i preživele rat nikada neće prihvatiti. Ovaj "istoričar" im nudi neke "nove i krucijalne" detalje. Poznato je da su Albanci "veliki stručnjaci" za prošlost. Ono što oni "znaju" ne bi mogao da osmisli ni Baron Minhauzen. Iz iskustva znam da Albanci ništa ne rade "tek onako". Sve je osmišljeno, sve ima svoj cilj, a taj njihov cilj je sigurno baziran na srpskoj šteti. Verovatno bi trebalo "pogurati" administrativnu liniju malo na sever. Oni to i ne kriju jer znaju da srpska "elita" u to neće poverovati?! Oteli su nam četvtrtinu teritorije a sada pokušavaju da nas ubede kako su to uradili "za naše dobro". Nešto poput američkog bombardovanja koje je takodje bilo u "našu korist"?! Znam da uvek računaju na našu glupost i nezainteresovanost. Tako je i sada.
    (Mladen Mladenović, 20. jun 2017 16:31)

    # Link komentara

  4. Камо лепе среће да нам је више оваквих књига, људи би мање били заслепљени мржњом коју генеришу похлепни и алави политичари са обе стране !
     (леле, 20. jun 2017 12:07)

    # Link komentara

  5. Векове? 1500 година???????
    Ми смо побегли у 17. веку, они су дошли. Ми смо се вратили почетком 20. века. Живели смо једни поред других око 80 година. И они и ми верујемо да је то парченце блата и камења искључиво наше...
    (Aleksandar, 20. jun 2017 10:42)

    # Link komentara

  6. Ziveli bi dobro da nisu imali lose vodje i da nije bilo interesa velikih .
     (Trampo, 20. jun 2017 09:44)

    # Link komentara