Medijska scena Srbije - septembar 2015.

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen 64. monitoring izveštaj (septembar 2015).

Podeli

U ovom izveštaju možete pročitati sledeće:

  • Sloboda izražavanjazbog čega je okruženje za rad medija i novinara nepovoljno i kako se to vidi na primerima koji su obrađeni u Izveštaju: napad na novinara Ivana Ninića, ugrožavanje bezbednosti Natalije Jakovljević, novinarke i predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice; šta pokazuje napad mađarske policije na novinarsku ekipu RTS-a (i dva strana novinara); sudski postupci - presuda Upravnog suda po tužbi novinara „Danasa” Bojana Cvejića zbog tzv. „ćutanja uprave”; postupak protiv Nebojše Čovića, predsednika KK Crvena Zvezda, bivšeg gradonačelnika Beograda i bivšeg potpredsednika Vlade Republike Srbije, povodom napada na novinara Dejana Anđusa u junu prošle godine.
  • Implementacija postojećih propisa Zakon o javnom informisanju i medijima: kako se implementiraju odredbe tog zakona koje se odnose na projektno sufinansiranje i postoje li sankcije za lokalne samouprave koje krše te odredbe; pravni aspekti mehanizama zaštite manjinskih medija od političkog uticaja i za ostvarivanje pluralizma mišljenja unutar manjinskih zajednica; Zakon o elektronskim medijima: pravni mehanizmi za rešavanje problema kršenja odredaba Zakona o elektronskim medijima koje se odnose na zaštitu maloletnika i zaštitu ljudskih prava u rijaliti programima. Zakon o autorskom i srodnim pravima: kako rešiti problem „copy/paste“ novinarstva i preuzimanja tekstova bez saglasnosti i bez potpisivanja izvora. Zakon o oglašavanju: pravni aspekti oglašavanja prehrambenih i dijetetskih proizvoda putem medija.
  • Usvajanje novih zakonakoji su osnovni nedostaci Nacrta zakona o oglašavanju i šta bi u slučaju usvajanja takvog zakona moralo da se preduzme da bi se ti nedostaci prevazišli;
  • Rad nadležnih organaPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti: problem alarmantno velikog broja ličnih podataka koji se objavljuju u medijima, i s tim povezani problem „curenja podataka iz istrage” i medijske zloupotrebe takvih podataka;
  • Proces privatizacije medija pregled toka privatizacije medija; analiza problema koji su nastali u realizaciji postupka podele besplatnih akcija zaposlenima, na slučaju RTV Vranje;
  • Zaključak Izveštaja –ključni nalazi i zaključak o medijskoj situaciji u Srbiji u septembru 2015.

Šezdeset četvrti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, potražite i ostale Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova!

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.